ante

Thursday, December 28, 2006

 

Vine Krišto

Krišto, Vine Sesvete, Delnička 17 (+385) 1 2005 398
r.30.VIII.1963

Utorak, 13. lipnja 2000.


--------------------------------------------------------------------------------




Bazeni bez zaštitnih rešetki nisu smjeli biti otvoreni, tvrdi bivši direktor »Matije Gupca«
DONJA STUBICA, 12. lipnja - U ponedjeljak u Općinskom sudu nastavljeno je suđenje petorici zaposlenika HTP-a »Matija Gubec«, optuženih da su počinili kazneno djelo protiv opće sigurnosti, a na štetu Dražena Dolenca, tada petogodišnjaka, koji je 30. svibnja prošle godine pretrpio teške i po život opasne ozljede, te pokojne Doris Orešković (5), koja se istog dana utopila na vanjskim bazenima hotela »Matija Gubec«.
Dražen i Doris bili su prilikom ispuštanja vode u bazenima povučeni u odvodne cijevi, jer na njima nisu bile postavljene zaštitne rešetke. Saslušana su četiri svjedoka od kojih je bivši direktor HTP-a »Matija Gubec« Zdenko Poštek govorio puna dva sata. Prema njegovim riječima za renoviranje bazena nije bila izrađena projektna dokumentacija, budući da na njima nisu rađene nikakve promjene. O otvaranju sezone kupanja odluku je donosio generalni direktor, kojem su bili podređeni direktorica hotela i šef vanjskih bazena. Zaštitne rešetke bile su naručene pri poduzeću »Pimel« iz Stubičkih Toplica, no o dovršetku radova na bazenima Zdenko Poštek nije mogao odgovoriti, jer je bio smijenjen 29. travnja prošle godine.
»Radovi na bazenima za vrijeme dok sam ja bio direktor obavljeni su kvalitetno, jer su ih obavljala stručna poduzeća. Povećanje promjera cijevi ne bi bilo bitno da su postavljene rešetke, a da sam ja bio direktor ne bih dozvolio otvaranja sezone bez rešetki«, rekao je Poštek, koji je isticao da za sve poslove u HTP-u odgovornost snosi direktor, ali za eventualne nedostatke odluke je mogla samoinicijativno donositi i direktorica hotela Ljubica Kumpar. Na pitanje odvjetnika Mate Matića, branitelja trećeoptuženoga Ivice Malčića, odnosno sadašnjeg direktora HTP-a, tko je pravi direktor HTP-a zbog radnog spora kojim traži povrat na mjesto direktora, Poštek je odgovorio da će o tome odlučiti sud. »Nakon što me 12 zaštitara nasilno izbacilo iz hotela nije napravljena nikakva primopredaja, a meni je zabranjen ulazak«, dodao je. U nastavku rasprave govorio je Vine Krišto, koji je spasio Dražena Dolenca. »Dijete je bilo u cijevi do vrata, a vani je bila samo jedna ruka, te sam sjeo i uspio ga iščupati iz cijevi, iako sam se bojao da mu ne slomim kosti«, rekao je Krišto, koji je i pokazao kako je izvlačio dječaka. »Da nisam gledao "Spasilačku službu" ne bih znao dati umjetno disanje«, više puta je istaknuo Krišto, te dodao da je Ljubica Kumpar najmanje kriva, na što ga je predsjednica sudskog vijeća Jelena Habulin upozorila da će u zapisnik ući činjenice, a ne mišljenja, a o eventualnoj će krivnji odlučiti sud.
Svjedočili su još i Janko Mijatović iz Zagreba, koji je isporučio rešetke po mjerama dobivenim od direktorice Kumpar, te tajnica direktora HTP Filipina Šutija Matijević, koja je objasnila da su u praksi svi šefovi bili direktno odgovorni generalnom direktoru, a Stjepan Drempetić više je puta ponovio da prije otvaranja bazena rešetke moraju biti postavljene. Suđenje će se nastaviti početkom srpnja, nakon čega će biti napravljen očevid na mjestu događaja.
Darko Goluban
Vijesnik

----------------------------------------------
subota, 2.12. | 07:39

Za jezivu smrt petogodišnje Doris samo 28 mjeseci zatvora
Ivan Papiga, prvookrivljeni za utapanje Doris Orešković (5) u odvodu dječjeg bazena HTP-a “Matija Gubec” u Stubičkim Toplicama 30. svibnja 1999., osuđen je na pet mjeseci zatvora ili tri godine uvjetno, drugookrivljeni Zvonko Škurina na šest mjeseci bezuvjetno, trećeokrivljeni Ivica Malčić na deset mjeseci, četvrtookrivljena Ljubica Kumpar je oslobođena, a petookrivljeni Stjepan Drempetić na 12 mjeseci zatvora.

Mala Doris se utopila pri pražnjenu vode koja joj je sezala do struka nakon što ju je uvukao jak vodeni vrtlog u rešetkama nezaštićene cijevi.

Istodobno, vodeni vrtlog je na drugom bazenu uvukao i dječaka Dražena Doleneca, kojeg je spasio kupač Vino Krišto.

U istom postupku, koji se najprije vodio na Općinskom sudu u Donjoj Stubici, petero zaposlenika se teretilo i za njegovo teško ozljeđivanje. Papiga je kriv jer je otvorio ventil za pražnjene na bazenu u kojem je bila Doris. Škurina je otvorio ventil bazena u kojem je bio Dražen.

Ivica Malčić je kriv jer je kao generalni direktor dopustio otvaranje sezone kupanja iako na odvodima nije bilo rešetaka, a Drempetić jer je kao šef vanjskog kupališta naložio radnicima ispuštanje vode prije kraja radnog vremena, dok je u bazenima još bilo kupača.

Kumpar je oslobođena jer nije bila nadležna za vanjsko kupalište, već samo za bazene unutar Kobni bazen, ali s drvenom rešetkom na ispustu. Kada se mala Doris utopila, nikakve rešetke nije bilo.

Odlučilo je to sada sudsko vijeće Županijskog suda u Zlataru, nakon što je dva puta zbog žalbi suđenje bilo vraćeno na početak.

Prva presuda, donesena 2000. na donjostubičkom sudu, bila je nepovoljnija za okrivljenike. Papiga i Škurina su tada dobili po deset mjeseci, Malčić 14, a Drempetić 16 mjeseci.

Kumpar je i tada bila oslobođena, kao i na ponovljenom suđenju 2003. kada su kazne ostalima gotovo prepolovljene.

Sada su svima te kazne potvrđene, osim Papigi, kojem je kao olakotna okolnost uzeta činjenica da je u inkriminiranom trenutku na mjestu pomoćnog radnika na vanjskim bazenima radio tek 25 dana.

Gotovo istovjetne tragedije na tim bazenima su se događale i prije kobnog Dana državnosti. Na gotovo isti način se 1996. utopio tada 8-godišnji Ivan Labaš, da bi se koju godinu kasnije u gotovo nevjerojatno podudarnoj priči umalo utopio i dječak Tomislav Cvrtila. Spasio ga je, naime, isti kupač koji je izvukao i malog Dražena Doleneca - Vine Krišto.

Izvor: Jutarnji list
http://www.zagorje.com/articles/3247/show.aspx

Archives

May 2005   June 2005   July 2005   August 2005   October 2005   November 2005   January 2006   February 2006   March 2006   April 2006   May 2006   June 2006   July 2006   November 2006   December 2006   January 2007  

This page is powered by Blogger. Isn't yours?